Bard Books

Thomas Mann: NJË NOBEL PËR HERMANN HESSEN!

[Më 22 janar 1933, kur gjermanët nëpërmjet një peticioni e kishin propozuar shkrimtarin Hermann Stehr për çmimin Nobel për letërsi, Thomas Mann-i, që e kishte marrë këtë çmim katër vjet më parë (1929) dhe që kishte të drejtën e propozimit, refuzon ta nënshkruajë peticionin dhe i shkruan profesorit dhe anëtarit të Akademisë Suedeze, Fredrik Böök, …

Thomas Mann: NJË NOBEL PËR HERMANN HESSEN! Read More »

Lëreni Putinin. Flisni me Rusët

Eurozine2 mars 2022             Lufta e Putinit po luftohet në interes të një elite politike, jo të popullit rus. Por fluska e informacionit po e parandalon publikun rus të flasë. Këtu hyjnë ata jashtë Rusisë. Një thirrje nga shoqëria civile ruse.             Ushtria ruse nën komandën e Vladimir Putinit po zhvillon një luftë brutale ndaj …

Lëreni Putinin. Flisni me Rusët Read More »

Ag Apolloni: DITË E RE SI SFIDË E RE

(Nikos Chryssos, Ditë e re, Toena, 2021. Përktheu nga greqishtja: Maklena Nika) Kur flasim për një libër të një autori grek, nuk mund ta shmangim faktin se po flasim për një autor që vjen nga një kulturë me rrënjë të thella. Përveç kolosëve të antikitetit (nga Homeri deri te Euripidi), edhe moderniteti grek nxori shkrimtarë …

Ag Apolloni: DITË E RE SI SFIDË E RE Read More »

Ag Apolloni: NJERIU QË DINTE GJITHÇKA

Në parathënien e librit International Postmodernism, Hans Bertens thotë se nuk ka një certifikatë për vdekjen e postmodernizmit (1997: 3). Por, mund të shtohet se, nëse stalinistëve të letërsisë u duhet një e tillë, atëherë le t’u jepet kjo: 19 shkurt 2016, dita kur vdiq njeriu që dinte gjithçka. Eco Librat flasin me njëri-tjetrin, thoshte …

Ag Apolloni: NJERIU QË DINTE GJITHÇKA Read More »

NJË LETËRSI MBI TRAUMAT DHE TRANZICIONIN

Intervistoi Ag Apolloni Vitet ’90, përveç pluralizmit politik, sollën edhe pluralizmin estetik. Shqipëria u hap ndaj rrymave të ndryshme letrare, artistike e kulturore, dhe shpejtoi të zinte hapin me botën perëndimore. Në këtë kohë u botuan shumë libra letrarë, modelet e të cilëve pak vite më parë sulmoheshin ashpër nga regjimi. Sigurisht, libri më i …

NJË LETËRSI MBI TRAUMAT DHE TRANZICIONIN Read More »

RREZIKU NGA PANDEMITË E ARDHSHME

Intervistoi Ag Apolloni Profesor Singer, nga viti 2019 jemi duke jetuar në një pandemi që ka origjinën nga kafshët. Cfarë mësimi mund të nxjerrim nga kjo sëmundje? PETER SINGER: Të gjitha pandemitë, kjo dhe të mëparshmet, vijnë nga kafshët. Pandemia e gripit të derrit e vitit 2009 erdhi nga një fabrikë ferme dhe, po ashtu, …

RREZIKU NGA PANDEMITË E ARDHSHME Read More »

Frederik Rreshpja: NËNA

Ka filluar të plaket nëna.Fytyra e saj po mbulohet me rrudha.Po mbulohet me një pleqëri të bukur.Ç’është kjo rrjetë e bukur qe hedh koha mbi nënën time? Dhe, duart që më mbanin, tani janë rënduar.Po s’ka gjë.Nga shpirti i saj zgjaten duar të tjera,Që më mbajnë pezull Ecën ngadalë nëpër dhomë.Nganjëherë më pyet për librat …

Frederik Rreshpja: NËNA Read More »

Shopping Cart