Intervistë

NJË LETËRSI MBI TRAUMAT DHE TRANZICIONIN

Intervistoi Ag Apolloni Vitet ’90, përveç pluralizmit politik, sollën edhe pluralizmin estetik. Shqipëria u hap ndaj rrymave të ndryshme letrare, artistike e kulturore, dhe shpejtoi të zinte hapin me botën perëndimore. Në këtë kohë u botuan shumë libra letrarë, modelet e të cilëve pak vite më parë sulmoheshin ashpër nga regjimi. Sigurisht, libri më i […]

NJË LETËRSI MBI TRAUMAT DHE TRANZICIONIN Read More »

E SHKUARA, E TASHMJA DHE E ARDHMJA E ARTIT

Intervistoi Ag Apolloni Profesor, tri dekada më parë, keni botuar dy libra: njërin mbi të ashtuquajturën “epokë e gjenive” (Geniezeit), e cila i parapriu sakralizimit të letërsisë; tjetrin mbi “epokën e ironisë”, e cila e desakralizoi letërsinë, duke e parë krijimin si një brikolazh kaotik, duke pëlqyer kombinimin në vend të inspirimit. Duke i pasur

E SHKUARA, E TASHMJA DHE E ARDHMJA E ARTIT Read More »

Arti i rebelimit

Intervistoi Ag Apolloni Zoti Helnwein, vitin e kaluar (2013) derisa po shëtisja nëpër Vjenë, më zunë sytë imazhin e një koke të përgjakur fëmije dhe u shtanga. Fëmija dukej i fotografuar dhe gjaku krejt real. U afrova të shihja se kush mund të ishte autor i atij “krimi” dhe e pashë emrin tuaj… në posterin

Arti i rebelimit Read More »

UNË JETOJ PËR PIKTURËN

Intervistoi Ag APOLLONI Po e fillojmë këtë bisedë me vendlindjen tuaj. Pse gjithë kjo nostalgji në krijimtarinë tuaj? Çka ju mungon që preokupoheni kaq shumë me të? OMER KALESHI: Po vendlindja është mall. Të gjithë artistët (shkrimtarë, këngëtarë, piktorë) i kthehen vendit ku kanë lindur, ku kanë kaluar fëmijërinë dhe rininë. Njerëzit në pikturat e

UNË JETOJ PËR PIKTURËN Read More »

Arti filmik është më i bukur kur ka simbolikë

Intervistoi Ag Apolloni Për arsye triviale, do të doja ta nisnim këtë intervistë me një thënie të një regjisori të madh italian. Meqenëse, thuajse gjithmonë ju kam takuar në lokalin që mban emrin Fellini, po e vazhdojmë traditën, duke mos u larguar prej tij. Fellini ka thënë: “Unë gjithmonë e bëj të njëjtin film. S’mund

Arti filmik është më i bukur kur ka simbolikë Read More »

Shopping Cart